AVA GRAVEL & BIG EARL - GRAVEL & GRACE: BRINGING THE BLUES

 

 “ A whole new dimension to the breezy Californian Blues & Soul… “

Gravel & Grace (we hebben het hier niet over James Kilbane’s album ‘Gravel & Grace, Songs of Fate, Life & Hope’ (2012)!) is een zevenkoppige innovatieve blues en R&B band uit de prachtige California Central Valley, die een breed scala aan klassieke covers en originele nummers speelt. “Big” Earl Matthews is een 20-jarige blues veteraan, die alles onder de zon heeft gedaan om de zanger te worden die hij nu is. Ava Grace is een zeventienjarige middelbare scholier Ava Grace is een 17-jarige zangeres, songwriter en multi-instrumentaliste uit Oakdale, Californië, die sinds haar zesde zingt en muziek speelt. Op 14-jarige leeftijd trad ze op in lokale plaatsen en in kerken. Ava’s familiebanden in Mississippi en de passie van beiden voor het zingen van de blues bracht haar samen met Big Earl als Gravel & Grace. De band bestaat uit Big Earl Matthews op zang, Ava Grace op zang en keyboards, Issac Lewis en Ricky Galvan op gitaar, Will Melendez op sax, Josh Broom op bas en Ray Vazira op drums. Op basis van uiteenlopende invloeden, hebben ze een unieke mix van klassieke en hedendaagse muziek ontwikkeld. Sinds hun eerste optreden in april 2019 is de populariteit van Gravel & Grace in heel Californië enorm gegroeid en werden ze genomineerd voor een Modesto Area Music Award. 

Hun eerste studioalbum ‘Gravel & Grace: Bringing the Blues’, verschijnt deze maand. Ava en Earl schreven beiden (sommige met Ray Vazira) aan de nummers. Ze delen de zang terwijl ze hun band samen, door de soms gruizige blues rockers leiden. In de opener “Scares Me” neemt een zelfzekere Ava het voortouw -waarbij ze laat horen wat een wonderbaarlijk talent ze is- in een brutale rocker anno jaren ’70. Big Earl neemt over op “Next Move”. In de song, die wat Doobie Brothers klinkt, heeft hij het over een werkman die zijn problemen verdrinkt. Grace zingt vervolgens de lead op “Bottles”, een langzamer en soulvol nummer dat ze schreef. Heel knap hoe de sax hier opstijgt om een ​​gat in de duisternis te slaan. Het sfeervolle “When I'm Hungover” en het kwetsbare “Not About a Boy” lijken singles, die door de akoestische gitaar, uit de oude doos lijken te komen en geschikt zijn voor de nachtradio, waarbij “herinneringen” (als aan de Hugh Grant-film “About A Boy”) terug boven komen. Matthews en Grace zingen prachtig samen op de uitzonderlijke cover van Rhianna's “Love On the Brain” (‘Anti’ (2016) waarbij ze absoluut niet klinken als in het origineel. Ava zingt de lead op dit nummer en het is geweldig wanneer haar stem en de saxofoon samenkomen. Er is iets sexy aan deze track. In het begin van “Sunday Afternoon”, alsMatthews zingt over “laten we samenkomen”, voelt het nummer aan als een gospelnummer, met geweldig levendig toetsenwerk van Ava. Op “Picture Perfect” gromt Big Earl als Dr. John. De tenorsax van William Melendez is sterk en de gitaren brengen je in een handomdraai van Chicago naar New Orléans. Het uptempo “Pennies”, de promo single uit het album die Ava schreef en, die gezien poppy, Phil Spector klinkt, toont nogmaals aan wat een talent deze Ava is, wat ze op de een of andere manier vertaalt in haar songs. “Wash My Blues”, de afsluiter van het album (een van de nummers waaraan Ray Vazira meeschreef) is opnieuw een nummer van Matthews. De knappe combinatie van saxofoon en piano op de voorgrond, geef aan Matthews de gelegenheid om zich soulvol een weg te banen naar elk gebroken hart.

Ava Grace en “Big” Earl Matthews lijken elkaar gevonden te hebben op hun debuut ‘Bringing the Blues’. Gravel & Grave voegen een geheel nieuwe dimensie toe aan de toch al heerlijke combinatie van winderige Californische Blues en Soul.

“ Ava Grace and “Big” Earl Matthews seem to have found each other on their debut ‘Bringing the Blues’. Gravel & Grave add a whole new dimension to the already delightful combination of breezy Californian Blues and Soul… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. Scares Me - 02. Next Move - 03. Bottles - 04. When I'm Hungover - 05. Love on The Brain [Robyn Rihanna] - 06. Sunday Afternoon - 07. Not About A Boy - 08. Picture Perfect – 09. Pennies – 10. Wash My Blues / All songs are originals written by Earl Matthews, Ava Grace Merchant & Ray Vazira, except [noted: 5]

Album line-up: Vocals, Keyboards: Ava Grace / Vocals: Big Earl Matthews / Guitar: Issac Lewis, Ricky Galvan / Bass: Joshua Broom / Drums: Raymond Vazira / Sax: William Melendez (3)

Discography Ava Gravel & Big Earl: Gravel & Grace: Bringing the Blues [2020] |

 

Artiest info
Website  
 

info: Frank Roszak Promotions

video